Τηλ.: 2310 245202
0
  • Your cart is currently empty.
Τηλ.: 2310 245202
0
  • Your cart is currently empty.

Κάμερες που εντοπίζουν πρόσωπα και αντικείμενα

Κάμερες που εντοπίζουν πρόσωπα και αντικείμενα

Η νέα τεχνολογία των έξυπνων καμερών έχει έρθει και αλλάζει τα δεδομένα στα συστήματα ασφαλείας.

Τι είναι η τεχνολογία VCA;

Η τεχνολογία VCA (Video Content Analysis) στηρίζεται σε εξελιγμένους αλγόριθμους, οι οποίοι επιτρέπουν στις μηχανές να επεξεργάζονται τα δεδομένα του περιβάλλοντος και να μαθαίνουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα και «κανόνες» (deep learning).

Με τη βοήθεια των αλγόριθμων αυτών οι μηχανές μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη επεξεργάζοντας το περιβάλλον με τρόπο παρόμοιο των γνωστικών διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου: παρατηρούν, αναλύουν, μαθαίνουν και παίρνουν αποφάσεις για το πώς πρέπει να αντιδράσουν. Καταλαβαίνουμε συνεπώς ότι αυτού του είδους οι αλγόριθμοι αντλούν πολλά στοιχεία από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence - AI).

Η χρήση του Video Analytics στην ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας είναι έντονη και η ζήτησή τους αυξάνεται όλο και περισσότερο. Τα συστήματα αυτά άρχισαν να εξελίσσονται ως λύση στη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών ανά τον κόσμο. Σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως αεροδρόμια, στρατιωτικές τοποθεσίες, τράπεζες και κτήρια δημόσιου ενδιαφέροντος, είναι απαραίτητο ένα σύστημα ασφαλείας ικανό να αναγνωρίζει άμεσα ύποπτα περιστατικά και να ειδοποιεί τους χειριστές.

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, οι εφαρμογές των «έξυπνων» συστημάτων διευρύνονται, φτάνοντας σήμερα στην ευρεία χρήση τους στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας. Οι κάμερες που διαθέτουν λογισμικό VCA αυξάνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της φύλαξης αφού δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται κάποιος χειριστής μπροστά σε μία οθόνη παρακολουθώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αντίθετα, τη δουλειά αυτήν εκτελούν επί 24ώρου βάσεως οι «έξυπνες» κάμερες, οι οποίες ειδοποιούν το χειριστή μόλις εντοπίσουν κάποια ασυνήθιστη κίνηση.

Κατηγορίες VCA

Line Crossing

Το Line Crossing είναι η δημιουργία εικονικών ορίων σε συγκεκριμένες περιοχές που θέλουμε να προστατεύσουμε, αποκλείοντας την είσοδο σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή οχήματα. Αν η κάμερα εντοπίσει την είσοδο οχήματος ή ατόμου εντός της επισημασμένης περιοχής στέλνει σήμα συναγερμού. Υπάρχει δυνατότητα διαφόρων ρυθμίσεων εντοπισμού, για παράδειγμα το ύψος ενός οχήματος ή τα κιλά ενός ανθρώπου (για την αποφυγή συναγερμού σε περίπτωση ζώου).

Αναγνώριση προσώπων/αντικειμένων

1. Πρόσωπα

Οι κάμερες με τη βοήθεια του VCA μπορούν να καταχωρήσουν στη μνήμη τους συγκεκριμένα άτομα και να τα αναγνωρίζουν κάθε φορά που εισέρχονται στο οπτικό τους πεδίο. Έτσι μπορεί να ελεγχθεί η είσοδος σε συγκεκριμένους χώρους υψηλής προστασίας αλλά και να αντλούνται δεδομένα όπως η έλευση και αποχώρηση του προσωπικού σε έναν εργασιακό χώρο.

2. Αντικείμενα

Το λογισμικό VCA είναι ικανό να αναγνωρίζει αντικείμενα και να τα διακρίνει στο χώρο. Για παράδειγμα μπορεί να αναγνωρίζει την ταυτότητα ενός οχήματος από τις πινακίδες του αλλά και να διακρίνει ένα φορτηγό από ένα επιβατικό όχημα. Αυτό είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση σε κάποιον χώρο επιτρέπεται σε συγκεκριμένα μόνο οχήματα.

Επιπρόσθετα, μπορούν να αναγνωριστούν αντικείμενα που εγκαταλείπονται σε κάποιον χώρο. Για παράδειγμα, αν κάποιος αφήσει έναν σάκο στο οπτικό πεδίο της κάμερας, εκείνη θα τον εντοπίσει και ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει, θα δώσει συναγερμό εντοπισμού ύποπτου αντικειμένου.

Με την ίδια λογική μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα που λείπουν από το οπτικό της πεδίο. Αν για παράδειγμα κλαπεί κάποιο αντικείμενο, η κάμερα θα εντοπίσει το «κενό» στο χώρο και θα σημάνει συναγερμό.  

3. Ροή πλήθους

Σε χώρους όπου η ροή του πλήθους ή των οχημάτων έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση (π.χ. αεροδρόμια, μονόδρομοι κλπ), υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της ροής και προειδοποίησης σε περίπτωση που εντοπιστεί αντίθετη από την προκαθορισμένη κατεύθυνση οχήματος ή ατόμου.       

4. Ανίχνευση συμφόρησης

Σε πολυσύχναστους χώρους όπως είναι οι σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και σε δρόμους όπου υπάρχει πολλή κίνηση, μπορεί να ανιχνευτεί έγκαιρα η συμφόρηση ώστε να παρθούν μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνθηκών.

Ανίχνευση φωτιάς

Με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού για την ανίχνευση φωτιάς (fire detection), οι κάμερες μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα εστίες καπνού και φωτιάς σημαίνοντας άμεσα συναγερμό για την κατάσβεσή τους.

 

Η εξέλιξη λοιπόν τέτοιου είδους λογισμικών παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στον τομέα της ασφάλειας, αυτοματοποιώντας την επεξεργασία μεγάλου πλήθους δεδομένων, κάτι που εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια μειώνοντας ταυτόχρονα παραλείψεις και λάθη του ανθρώπινου παράγοντα.  

 

Πηγές:

https://www.securitymanager.gr/video-analytics-exelixi-stathmos-gia-cctv-me-iq/

https://www.securityinformed.com/insights/video-analytics-metadata-prevent-terrorist-attacks-co-6163-ga.23645.html

https://journalofbigdata.springeropen.com/articles/10.1186/s40537-014-0007-7#Sec4