Τηλ.: 2310 245202
0
  • Your cart is currently empty.
Τηλ.: 2310 245202
0
  • Your cart is currently empty.

Ασφαλές σπίτι όταν λείπετε διακοπές

Ασφαλές σπίτι όταν λείπετε διακοπές

Τώρα που οι διακοπές σας καλούν, σιγουρευτείτε ότι το σπίτι σας θα παραμείνει ασφαλές όσο θα λείπετε!

Έχετε κλείσει διακοπές σε κάποιο από τα πανέμορφα ελληνικά νησιά, ή σε κάποιο θέρετρο στο εξωτικό Μπαλί. Είστε ενθουσιασμένοι – δικαιολογημένα – και ξεκινήσατε ήδη να γράφετε λίστα με όσα θα χρειαστείτε μαζί σας. Εκτός όμως από τη λίστα με το αντιηλιακό και το αγαπημένο σας μπλουζάκι για τις απογευματινές βόλτες στα σοκάκια, θα ήταν χρήσιμη μία λίστα για τα μέτρα προστασίας του σπιτιού σας όσο θα λείπετε.

Εμείς τη φτιάξαμε και σας τη δίνουμε έτοιμη (τέλεια! περισσότερος χρόνος για να τσεκάρετε τις κριτικές εστιατορίων)

Πάμε να δούμε τη λίστα με τις 10 συμβουλές ασφάλειας:

 

1. Κλειδώστε τα πάντα
Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο αλλά σιγουρευτείτε ότι έχετε κλειδώσει κάθε πιθανή είσοδο του σπιτιού πριν φύγετε. Πόρτες, παράθυρα, μπαλκονόπορτες και γκαράζ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα. Δώστε προσοχή στην ασφάλεια του γκαράζ και στο τηλεχειριστήριο που χρησιμοποιείτε για να ανοιγοκλείνετε την πόρτα. Κάποια από αυτά έχουν σταθερό κωδικό που μπορεί να αντιγραφεί και να χρησιμοποιηθεί από επίδοξους ληστές. Προτιμήστε χειριστήρια με κυλιόμενους κωδικούς (ο κωδικός αλλάζει συνεχώς) που δεν μπορούν να αντιγραφούν. Μην ξεχάσετε να απομακρύνετε κλειδιά που έχετε τυχόν κρύψει κάτω από το πατάκι ή στη γλάστρα του μπαλκονιού.

 

2. Κουρτίνες ανοιχτές ή κλειστές;
Αν κλείσετε τις κουρτίνες του σπιτιού σας εμποδίζετε επίδοξους ληστές να δουν το εσωτερικό του. Από την άλλη αν παραμείνουν κλειστές για όσο θα λείπετε μπορεί να προδώσετε την απουσία σας. Τι είναι καλύτερο; Το ιδανικότερο είναι να αφήσετε τις κουρτίνες όπως είναι τις περισσότερες ώρες της μέρας όταν είστε στο σπίτι. Αν συνήθως τις έχετε ανοιχτές μην φοβάστε να το κάνετε και τώρα, απλά φροντίστε να απομακρύνετε τυχόν αντικείμενα αξίας που βρίσκονται μπροστά στη μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο.

 

3. Αποσυνδέστε συσκευές
Αποσυνδέστε συσκευές όπως τηλεόραση, ηλεκτρονικό υπολογιστή, καφετιέρα κλπ για να αποφευχθεί πιθανό βραχυκύκλωμα. Έτσι θα κάνετε και οικονομία αφού πολλές συσκευές καταναλώνουν αρκετό ρεύμα όσο είναι συνδεδεμένες (με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια)! Εάν δεν έχετε αυτοματισμούς, όπως το πότισμα του γκαζόν, μπορείτε να κλείσετε την παροχή νερού ώστε σε πιθανή βλάβη σωληνώσεων να αποφύγετε τη διαρροή.

 

4. Βοήθεια από κάποιον φίλο ή γείτονα
Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου έμπιστου φίλου ή γείτονα. Οι γείτονές σας είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον την περιοχή όπου μένετε. Διαλέξτε κάποιον με τον οποίο έχετε καλές σχέσεις και εμπιστεύεστε, φτιάξτε εκείνα τα σοκολατένια μπισκότα που είδατε στο Pinterest και χτυπήστε του την πόρτα. Ζητήστε του να έχει το νου του στο σπίτι σας και να βοηθήσει να μην φαίνεται ότι λείπετε (να μαζέψει τα διαφημιστικά φυλλάδια μπροστά από την πόρτα και να πάρει την αλληλογραφία σας).
Μπορείτε ακόμη να δώσετε ένα κλειδί σε κάποιον φίλο ή συγγενή σας και να του ζητήσετε να επισκεφθεί το σπίτι μία – δύο φορές όσο θα λείπετε για να σιγουρευτεί ότι όλα είναι εντάξει.

 

5. Social media
Είναι γεγονός ότι τα social media είναι στην καθημερινότητα όλων μας. Είστε τόσο ενθουσιασμένοι για το ηλιοβασίλεμα που θα απολαύσετε στη Σαντορίνη που μετράτε τις μέρες αντίστροφα – και φροντίζετε να το μάθουν όλοι οι διαδικτυακοί σας φίλοι! Όσο ενθουσιασμένοι κι αν είστε δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι μια γνωστοποίηση της απουσίας σας ίσως σας βάζει στο στόχαστρο επίδοξων εισβολέων. Αποφύγετε να μοιραστείτε λεπτομέρειες για το πού και πότε θα λείπετε.

 

6. Φωτογραφίες
Τι είναι οι διακοπές χωρίς μια φωτογραφία από τα κρυστάλλινα νερά της Κρήτης στο Instagram; Σας καταλαβαίνω! Θέλετε να μοιραστείτε τις ξέγνοιαστες στιγμές σας (και να δείξετε παράλληλα την τέχνη σας στη φωτογραφία)! Ίσως όμως έτσι μπαίνετε στο στόχαστρο δίνοντας την πληροφορία ότι λείπετε από το σπίτι. Μπορείτε κάλλιστα να δημοσιεύσετε τις φωτογραφίες σας αφού επιστρέψετε από τις διακοπές. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να απολαύσετε στο έπακρο τις στιγμές στο νησί με την παρέα σας και να ασχοληθείτε λιγότερο με τα social.

 

7. GPS
Εάν χρησιμοποιείτε το GPS του αυτοκινήτου για να φτάσετε στο σπίτι σας φροντίστε να μην έχετε αποθηκευμένη τη διεύθυνσή σας. Αν κάποιος μπει στο Parking του αεροδρομίου και παραβιάσει το αυτοκίνητό σας μπορεί πολύ εύκολα να οδηγηθεί μπροστά στην πόρτα σας. Εναλλακτικά μπορείτε να αποθηκεύσετε τη διεύθυνση κάποιας κοντινής τοποθεσίας (μία καφετέρια ή το super market). Έτσι το GPS θα σας οδηγεί στο σπίτι σας χωρίς να αποκαλύπτει τη διεύθυνσή σας.

 

8. Σύστημα συναγερμού
Αν έχετε σύστημα συναγερμού σιγουρευτείτε ότι το οπλίσατε πριν φύγετε. Βεβαιωθείτε επίσης ότι είναι σε καλή κατάσταση και ότι έχει συντηρηθεί μέσα στο έτος για να είστε ήσυχοι ότι θα λειτουργήσει σωστά σε πιθανή διάρρηξη. Αν για παράδειγμα έχετε να αλλάξετε χρόνια τη μπαταρία του ή κάποιος αισθητήρας ανίχνευσης δεν λειτουργεί, τότε κινδυνεύετε να μην σας προστατέψει αποτελεσματικά.
Ζητήστε από την εταιρεία που σας εγκατέστησε το σύστημα συναγερμού να κάνει έναν προληπτικό έλεγχο για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του.

Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε αυτοκόλλητα ή πινακίδες και να τα τοποθετήσετε σε εμφανή σημεία για να ενημερώσετε ότι το σπίτι σας φυλάσσεται. Επιπλέον καλό θα ήταν να ενημερώσετε το κέντρο λήψης σημάτων (ΚΛΣ) του συναγερμού σας για το χρονικό διάστημα που θα λείπετε ώστε να ξέρουν ότι θα σας βρουν στο κινητό σας τηλέφωνο ή στο τηλέφωνο του ξενοδοχείου που θα μείνετε.

 

9. Κάμερες ασφαλείας
Αν έχετε κάμερες ασφαλείας ακόμα καλύτερα! Μπορείτε να ελέγχετε το σπίτι σας με ζωντανή εικόνα την ώρα που απολαμβάνετε το κοκτέιλ σας στην παραλία.

 

10. Αυτοματισμοί
Μέσα από το σύστημα ασφαλείας σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σειρά αυτοματισμών όσο θα λείπετε για να δώσετε την εντύπωση ότι βρίσκεστε στο σπίτι. Μπορείτε για παράδειγμα να ανοιγοκλείνετε τα φώτα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να ρυθμίζετε το πότισμα του γκαζόν.

Πριν φύγετε λοιπόν για τα μπάνια του καλοκαιριού χρησιμοποιήστε τα 10 tips μας για να μην χαλάσει τίποτα την ξεγνοιασιά σας. Και καλή ηλιοθεραπεία!